Open Dag : Historie van de luchtvaart in Horst

Modelvliegclub Apollo ’68 uit Horst organiseert met stichting PHantasy in Blue op zondag 23 juni een historische open dag in Horst. De club raakte geïnspireerd door Horst aan de Maas 800 jaar en verzorgt een open dag in het teken van de historie van de luchtvaart.

Horster modelvliegclub Apollo ’68 wil met open dag een bijdrage leveren aan de 800e verjaardag van Horst aan de Maas. In die 800 jaar Horster historie hebben niet alleen vervoersmiddelen als de kar en de auto zich ontwikkeld, maar nam ook de luchtvaart grote sprongen. Apollo brengt in samenwerking met stichting PHantasy in Blue de luchtvaartgeschiedenis zo volledig mogelijk in beeld tijdens een open dag. Er vliegen schaalmodellen van de allereerste vliegtuigen tot het moderne jet-tijdperk.

Ondanks dat diverse enthousiastelingen al eerder bezig waren met het idee te vliegen, verschenen de eerste ‘echte’ vliegtuigen rond 1900. Het oudste model op de vliegshow van Apollo is een Fokker Spin uit 1910. Daarna volgen de modellen de historie: van de Fokker M8 die net voor de Eerste Wereldoorlog zijn intrede deed tot Zero’s, Corsairs en de Curtis Wright uit de Tweede Wereldoorlog en de moderne jets zoals de F15 Eagle en de Hawk.

De piloten die deze dag vliegen, nemen de historie zeer serieus: elk detail van hun model komt overeen met het origineel. Stichting PHantasy in Blue wil de historie van de Nederlandse luchtvaart levend houden en aan het publiek presenteren. Het programma wordt verder aangevuld door (semi-)schaalvliegtuigen van leden van modelvliegclub Apollo ’68. Een model van een van de eerste passagiersvliegtuigen uit 1935, het transportvliegtuig Hercules in verschillende schalen en aandrijvingstechnieken, een traumahelikopter, een militair verkenningstoestel uit 1938 en de PC-21 turboproptoestellen die pas in 2002 geïntroduceerd zijn: je vindt het allemaal tijdens de historische luchtvaartshow.

Uniek aan deze dag is dat het publiek voor één keer tússen de historische modellen mag komen: onder begeleiding van leden van de club kun je van dichtbij foto’s maken van de modellen. Alle vragen die je hebt over vliegtuigen door de jaren heen worden beantwoord.

De toegang tot het modelvliegveld aan Op de kamp 4 in Horst is gratis. De demonstraties beginnen om 11.00 uur. De show duurt tot 18.00 uur. Het clubgebouw is ingericht met foto’s van de luchtvaarthistorie. Er is catering en enthousiastelingen kunnen met een flightsimulator zelf oefenen hoe het is om te vliegen. Toegang en parkeren zijn gratis. Kijk voor meer informatie op www.mvc-apollo68.nl of www.phblue.nl

Locatie:           Modelvliegveld MVC Apollo 68,  Op de kamp 4, Horst

Tijdstip:           11.00-18.00 uur entree vrij

Op:                     23 juni 2019

Sluit Menu